Visuella effekter inom film

Ett vanligt förekommande fel som folk gör är att blanda ihop specialeffekter (SFX) och visuella effekter (VFX). De sistnämnda är effekter som görs i postproduktionen medan specialeffekter är allt sådant som görs framför kameran under inspelningen, till exempel pyroteknik, animatronik och miniatyrmodeller. Exempel på VFX är drakarna i Game of Thrones eller dinosaurierna i Jurassic Park. I just Jurassic Park användes dock en kombination av VFX och SFX. När dinosaurierna filmades på nära håll användes animatroniska figurer medan datoranimationer användes när reptilerna gick omkring och man såg hela kropparna.

Toy Story

När det handlar om VFX och datorrenderad grafik i film har utvecklingen gått framåt väldigt fort sedan den började användas. Den första helt datoranimerade långfilmen var Toy Story från 1995. Den skapades av Pixar och Apples dåvarande VD och medgrundare Steve Jobs som var exekutiv producent för filmen. Apples flaggskeppsmobil iPhone X har inte bara ett snyggt skal utan även en CPU- och GPU-kraft under skalet som idag gör det möjligt att rendera datorgrafik lika snygg som i Toy Story, fast i realtid.

På den tiden Toy Story gjordes krävdes det nämligen en hel så kallad renderingsfarm bestående av 117 Sun Microsystem-datorer som stod på dygnet runt och tuggade data. Varje enskild bildruta i filmen uppges ha tagit allt från 45 minuter upp till 30 timmar att rendera, beroende på scenens komplexitet.

Terminator 2

En av de första storfilmerna att använda sig av VFX var Terminator 2 från 1991. Där introducerades den nya terminatorn T-1000 som kunde ändra form och utseende på ett sätt som liknade flytande kvicksilver. Det här var datoreffekter i en klass som aldrig tidigare hade skådats på vita duken.

Tidigare var vissa typer av filmer helt enkelt inte möjliga att producera på ett trovärdigt sätt, eftersom tekniken inte fanns där. Idag kan man däremot skapa allt i datorn, dessutom betydligt billigare än vad det skulle ha kostat att fysiskt bygga allt. Därmed är det bara fantasin som sätter gränserna för vilka filmer som kan göras.

Subtila visuella effekter

Förutom att VFX kan användas för att stoppa in stora skräcködlor, eldsprutande drakar och andra monster i filmer är det även vanligt förekommande för mer subtila saker. Till exempel kan man med datorns hjälp enkelt lägga på berg eller byggnader i bakgrunden på ett väldigt subtilt sätt som ser naturligt ut i den färdiga filmen.

Man kan även modifiera befintliga byggnader, fejka en fullmåne eller retuschera bort linor och vajrar som används vid specialeffekter. Så kallad green screen är också väldigt vanligt förekommande och används flitigt i serier som till exempel Game of Thrones. Genom att filma en skådespelare mot en enfärgad bakgrund kan man i postproduktionen lägga in valfri bakgrund med datorns hjälp.

SuperBiz