Skräckfilm med föräldralösa barn som tema

För att en skräckfilm ska vara bra ställs vissa krav och ett av dessa krav är att filmen måste hålla sig inom det möjligas gräns. Om filmen är alldeles för osannolik och dessutom saknar en intressant plot så faller skräckfilmstemat på sin egen omöjlighet. En intressant vinkel på Hollywoods bidrag till skräckfilmsgenren är Hollywoodfilmarnas förmåga att väcka sympatier för monstret vilket är ett tema som ofta går igen oavsett genre när det gäller Hollywoods filmproduktion. När det gäller skräckfilmstemat så återfinner man den stackars lonern, ensamvargen i såväl King Kong som Frankensteins monster och andra skräckfilmsklassiker. Anledningen att dessa håller som skräckfilmsklassiker är att de väcker sympatier hos tittaren, detta är ett grepp som är signifikativt för Hollywood och dess filmtradition.

Men, om man inte nöjer sig med gamla skräckfilmsklassiker utan vill ha nyproducerad skräck så finns det några godingar som kan vara värda att se;

– The Orphanage, Barnhemmet, en spanskproducerad skräckfilm från 2007 har varit nominerad till många fina filmpriser och bland annat vunnit priser för bästa manus. Nominerades bland annat till Oscars-galans filmpris för bästa utländska film men blev utan pris vid denna gala, men det säger en hel del om kvaliteten på denna skräckfilm. Den är lågmäld i sin stil men griper tag i tittaren och den lever väl upp till skräckfilmens alla krav på trovärdighet. Handlar om en kvinna och hennes familj som återvänder till hennes barndomshem för att starta ett barnhem för handikappade barn. Inte långt efter ankomsten till platsen skaffar henne son en osynlig vän och försvinner spårlöst. Sevärd och prisbelönt. Engelskspråkig trots spansk produktion.

– The Orphan är en skräckfilm på samma tema med hemlösa barn som central del i manus men här är vinkeln en helt annan. Här handlar det om en familj som adopterar en föräldralös flicka och straxt upptäcker att någonting inte stämmer. Fullt trovärdigt. Intressant story.

SuperBiz