Rymdfilm

Få filmer har förmågan att beröra som rymdfilmsgenren. Själva genren spelar skickligt på vår rädsla för det okända och outforskade. Ingen av oss vet med säkerhet vad som döljer sig där ute i mörkret eller vad framtiden har att bjuda på. Samtidigt arbetar NASA och ESA ständigt med att utveckla den allra senaste rymdtekniken för att flytta fram mänsklighetens gräns i universum.

Arrival

En annorlunda rymdfilm med mystiska drag är den amerikanska filmen Arrival från 2016. Lingvisten Louise Banks (Amy Adams) anlitas av militären för att hitta ett sätt att kunna tolka och kommunicera med utomjordingar. 12 rymdskepp har nämligen landat samtidigt i olika länder värden över. Det oväntade besöket har utlöst globala skräckrektioner med upplopp och demonstrationer som följd. Louise och hennes team arbetar dag och natt med att knäcka koden till utomjordingarnas språk för att ta reda på varför de har landat på jorden, och framför allt vad de vill. Har de fredliga eller fientliga avsikter? Svaret på frågan får konsekvenser för hur vi uppfattar både tid och rum.

Det dröjer inte länge innan Louise etablerar en unik kontakt med varelserna. Hon bevisar snart sin kompetens och får tack vare sin projektledarutbildning och doktorsexamen i både språkforskning och kommunikation stort inflytande över arbetet. På www.advantumkompetens.se finns mer information om denna typ av utbildning.

Gravity

För de som uppskattar rymdfilmer där man får uppleva hur jorden ser ut från rymden, realistiska rymdfarkoster, tyngdlöshet och rymdpromenader är det amerikanska rymddramat Gravity från 2013 ett måste. Dessutom är titeln väldigt talande. Sandra Bullock spelar medicinteknikern Dr. Ryan Stone som befinner sig i omloppsbana runt jorden på sitt första rymduppdrag. Tillsammans med Matt Kowalsky (George Clooney) ska hon manuellt installera ett nytt program på rymdteleskopet Hubble.

De båda astronauterna håller på att avsluta arbetet när de får information att genast bege sig tillbaka till rymdfärjan Explorer. Ryssland har provskjutit ett antisatellitvapen i rymden som har satt en massa rymdskrot i kaosartad rörelse. Skrotet är på väg rakt mot teamet och en kollision är oundviklig. Rymdfärjan totalförstörs och som enda överlevanden försöker de båda astronauterna ta sig till ISS i ett desperat försök att hitta en väg tillbaka till jorden. Allt de har är sina rymddräkter, syret som är kvar i tuberna och Kowalskis jetpack.

Europa Report

Den svenske skådespelaren Michael Nyqvist spelar en av rollerna som astronaut i filmen Europa Report från 2013. I händelsernas centrum finner vi den allra första bemannade rymdexpeditionen till Jupiters istäckta måne Europa. Uppdraget är att ta reda på mer om vattnet under ytan och om det finns liv där. Filmen känns extra realistisk med tanke på att forskarna 2018 fann bevis på att vattnet under månens istäcke läcker ut som gas eller ånga. Det kan med andra ord finnas förutsättningar för liv på denna avlägsna himlakropp.

Den fiktiva expeditionen till Europa slutar olyckligt och besättningen förlorar radiokontakt med jorden. Flera månader efter att de nådde sin destination återupprättas kommunikationen och rapporter samt bilder av det som utspelat sig når jorden.

SuperBiz