Komedier

Vem älskar inte en bra komedi? Gärna en som får en att skratta högt oavsett om man ser den i sällskap på bio eller i ensamhet i hemmet. Och det finns ju så många att välja bland. Riktigt gammal komedi i svartvitt fungerar lika bra idag som då om man är på det humöret. Filmer med bröderna Marx eller Fabian Bom med Nils Poppe i huvudrollen är suveränt roliga än idag. Kliver vi betydligt längre fram i tiden finns filmerna om Ace Ventura, the pet detective, som garanterat framkallar gapskratt och när vi ändå är inne på filmer med Jim Carrey måste Bruce Almighty också nämnas. Den är bitvis hysteriskt rolig. Senare komedier är Baksmällan-filmerna som har en ganska skruvad humor, eller filmerna Horrible Bosses.

Förutom den typen av humor finns också den romantiska komedin och där är åtminstone den första filmen om Bridget Jones riktigt rolig. Andra romantiska komedier är You’ve got mail med Tom Hanks och The Wedding Date med Debra Messing. Men när det kommer till komedier är det inte alltid så lätt att kategorisera dem, därav epitet som romantisk komedi, actionkomedi och så vidare.

Under genren äventyrskomedi borde man hitta filmerna om Indiana Jones. Här blandas humor med både äventyr och action. Detsamma kunde egentligen sägas om Bruce Willis i Die Hard-filmerna, även om det är betydligt mer action än komedi, men kanske action med en glimt i ögat. När man börjar glida i genrerna och där de ibland överlappar varandra så faller förmodligen Transformers-filmerna också in under actionkomedi-genren. En annan stor äventyrskomedi är de många filmerna om Jack Sparrow i Pirates of the Caribbean, med Johnny Depp i huvudrollen. Action, humor och kampsport kan tyckas som en salig blandning, men funkar fenomenalt bra i filmerna med Jackie Chan i huvudrollen. Det finns ett mindre gäng av dessa och man kan söka på Jackie Chan på IMDB för att hitta sin favorit. Sedan får vi ju inte glömma science fiction-komedi, om det nu ens är en egen genre. Här finns framförallt Men in Black med Will Smith och Tommy Lee Jones. En klassiker.

Nu går ju inte alla dessa filmer att se på bio längre, såvida de inte rullar i repris någonstans. Nej, de gamla filmerna får man nog vackert se på hemma, om man inte har turen att äga en biosalong och kan köra lite retro. Om tanken slagit rot finns hjälp att få hos Capcito eller kanske det finns en sparad slant på banken. Ett hemmabiosystem kanske ändå ligger lite närmare för bio-entusiasten än att faktiskt äga sin egen salong.

När vi ändå är inne på äldre komedier, vem har inte halvt skrattat ihjäl sig åt Nu blåser vi snuten- filmerna med Burt Reynolds? Och på tal om komedier med polisen inblandad är Polisskolan, den allra första, ett måste. Det finns säkert en massa godingar som inte hanns med här, det är bara att börja botanisera bland utbudet och med lite tur hitta pärlorna.

SuperBiz