Klassiska mästerverk

Vilken film är det då som kvalificerar sig för epitetet: Världens bästa film?

Jag ska försöka resonera kring ämnet här. Kanske det inte går att sålla fram EN film som är bäst av alla eftersom smaken är så olika. Det finns olika filmgenrer och man kan förenkla det hela kring resonemanget med bästa någonsin gjorda film, genom att utse bästa film per genre.

Något som faktiskt tillhör fakta är att den bästa filmen någonsin gjord redan har skapats. Mycket bra film har gjorts genom tiderna och allt färre nyproducerad film kan överglänsa tidigare gjorda mästerverk. Här kommer ett försök till kategorisering av bra film, en lista med förslag man absolut bör se om man inte gjort det redan:

– 12 edsvurna män. En mycket bra svartvit klassiker som avhandlar det amerikanska jurysystemet där medborgarna måste rycka in och bidra till att domarna blir demokratiska i en rättsprocess. I filmen ställs tittaren på prov vilket är filmens briljans. Tittaren kommer under filmens gång att få ifrågasätta sin egen inställning till sin omvärld och frågor som rör lag, rätt, sanning och moral. Det är en engagerande film och som sådan mycket välgjord. Tittaren engageras genom att följa med samtalet kring 12 mäns syn på en brottsling. Detta är en av de bästa gjorda filmerna någonsin på flera nivåer; Handlingen, dialogen, skådespelarinsatserna. En psykologisk thriller med bestående effekt på publiken.

– Elefantmannen, även detta en film gjord i det svartvita formatet. En skickligt berättad historia med verklighetsanknytning om den missbildade mannen som åker runt i Europa som publikdragare i en freakcirkus tills han blir omhändertagen för vård av en professor vid ett stort sjukhus. En mycket gripande berättelse, finstämd och välgjord. Ett mästerverk och en klassiker man som cineast bör se.

Det finns flera filmer som kvalificerar sig under kategorin mästerverk men dessa två känns för en inbiten filmälskare som allmänbildning att ha sett.

SuperBiz