Böcker som blev filmer

Idag vet alla vem Frodo och Gandalf är, tack vare filmerna i serien “Sagan om ringen”. Ungefär hälften av alla filmer är baserade på böcker eller seriefigurer och de flesta stora blockbusters är baserade på böcker. Många filmer har blivit större än den litterära förlagan, men för det mest är det som det sägs: boken är bättre än filmen. Om du tycker om en film bör du läsa boken. Då kommer du få samma berättelse men med ett annat djup och mer komplexitet.

Kända thrillers

En av de största filmfigurer som finns är James Bond. Det är lätt att tänka sig att karaktären James Bond skapades för filmrutan, men den är faktiskt baserad på en bokserie av Ian Fleming. Första boken, “Casino Royale” kom ut 1953. Den första filmen kom ut 1962 med Sean Connery i huvudrollen. Om du är en inbiten Bond-fantast kan du läsa en av böckerna. James Bond är delvis baserad på Ian Fleming själv.

En annan mycket känd serie är om Jason Bourne, spelad av Matt Damon. Den första boken, “Bourne Identity”, kom ut 1980. Hela bokserien är skriven av Robert Ludlum som är en välkänd thrillerförfattare. I och med filmerna blev Jason Bourne, den smarta agenten på flykt som kan använda vad som finns tillgängligt för att fly, känd för allmänheten. Om du har en liten Bourne i dig, så köper du gärna en begagnad macbook, då du vet att den kommer fungera – och att de finns tillgängliga till bra pris.

Kända fantasyserier

Det finns särskilt tre serier av fantasyfilmer som blivit riktiga favoriter: “Sagan om ringen”, “Narnia” och “Harry Potter”. Intressant nog kommer alla tre från Storbritannien och kristna tro har inspirerat alla tre författarna. Uppenbart inspirerar de brittiskaöarna till bra fantasy. “Sagan om ringen” skrevs av J.R.R Tolkien och han har också skrivit “The Hobbit” som också blivit en stor serie. Om du gillar filmserien “Sagan om ringen”, så bör du läsa böckerna. Först kan de kännas lite tunga, med många beskrivningar och du kommer inte helt känna igen dig; sedan blir du fast. Det är ett underbart språk och du får lära känna karaktärerna än mer – och historien är fylld av Tolkiens varma humor. J. R.R Tolkien har också skrivit fler fantasyböcker, men inga andra som blivit filmer.

Serien om “Narnia” baseras på C.S Lewis böcker, sammanlagt sju böcker i serien. Kuriosa: C.S Lewis och Tolkien var vänner och drack öl på en pub varje tisdag. Det var ett gäng författare som samlades och diskuterade sina böcker. Bland annat läste de högt ur sina böcker och lät de andra kritisera och förbättra dem.

Första boken om “Harry Potter” gavs ut 1997 och blev omedelbart en världssuccé. Författaren heter J.K Rowling och fortsatte att skriva om trollkarlspojken. Filmerna om “Harry Potter” har också blivit en succé, särskilt bland yngre fans. Om du sett filmerna och tycker om dem, så läs böckerna. Det är barnvänliga böcker som också fungerar för vuxna.

SuperBiz