Bion gör comeback

Förr var det en högtid för hela familjen att gå man ur huse för att besöka en biosalong, idag kan vi se all världens film med hjälp av en surfplatta, tablet eller till och med mobilen i sin hand. Vi är bortskämda med underhållning. För många har den vanliga TV:n spelat ut sin roll och en biosalong besöker man extremt sällan. Bekvämligheten att kunna spela upp all världens film i sin mobila enhet har förändrat våra beteendemönster. Vi är rastlösa själar och genom diverse streamingtjänster har vi ibland flera TV-program och filmer på gång samtidigt och hoppar mellan filmer och TV-program efter humör. Andra gånger sträcktittar vi på serier, avverkar flera säsonger på några timmar.

Utbudet av film är bredare än någonsin men kvaliteten varierar. Genom Youtube kan man följa amatörfilmare och vloggers och tittandet går i perioder och vågor. Dessutom är våra film- och TV-vanor numer helt individuella. Förr var det något man gjorde tillsammans men numera väljer var och en sin egna typ av underhållning. Kanske en trist utveckling. Kanske en utveckling vi borde stoppa. Man märker denna individualisering på alla livets områden. Människor sitter bredvid varandra men samtalar inte utan lever livet genom sin mobila enhet, precis som att livet ständigt pågår någon annanstans. Kanske kommer pendeln att slå tillbaka. Rösterna börjar höjas mot den här typen av narcissism, mot den typen av digitala hjälpmedel som distanserar oss från varandra snarare än förenar. Troligtvis kommer pendeln att slå tillbaka. Kanske kommer även detta med att besöka en biograf tillsammans att genomgå en ny renässans då när pendeln slår tillbaka.

Bland influencers och trendsetters märks de här tendenserna mot digitalisering och stunder av teknikfasta. Är man en person som går före, en person som känner av tiderna och vartåt saker och ting lutar, då vet man att bioduken snart gör stor comeback.

SuperBiz