Actionfilmens golden boy

Actionfilmerna har fått sig en alldeles egen golden boy, en person vars närvaro i en film innebär 100% action. The golden boy är Jason Statham, mannen med de många talangerna. Han har utseendet för sig, kroppen, till och med rösten men framförallt har han den äkta styrkan och talangen för såväl skytte, kampsport som simning och briljans bakom ratten. Han är actionfilmens kung Midas, vill man vara säker på ett högklassigt resultat så är Jason Statham självklar på rollistan. Detta märktes inte minst i filmen The Expendables där filmens regissör Sylvester Stallone samlar tidernas största nu levande actionskådisar i samma rulle. Där bland alla inbitna actionskådisar med lång historia inom krigsfilm och annan action fanns den förhållandevis färske Jason Statham med på rollistan bland andra stora namn som; Sylvester Stallone, Jet Li, Dolph Lundgren, Mickey Rourke, Eric Roberts, Bruce Willis, Arnold Schwarzenegger och många andra stora actionskådisar.

I detta fall är rolllistan intressantare än själva filmen och sevärd kanske endast för den digra raden av actionskådisar i samma film men i normalfallet innebär Jason Stathams närvaro i en film garanten för fullblods-action av rang.

Death Race från 2008 är en sådan 100%-actionspäckad rulle som man absolut ska se om man gillar hårdkokt våld och snabba bilar. Filmen balanserar av någon märklig anledning på den tunna tråden mellan 100% action och b-rulle, independent film gjord med inte alltför tjock plånbok. Kanske filmens marknadsföringsbudget inte var så imponerande, för den här filmen har gått förbi den stora publiken och det är synd, den är snygg, manuset håller så där på balanslinan, den är tuff och kantad med slipade våldsamheter, snygga brudar, fart och bra musik d.v.s. allt man önskar sig av en actionfilm.

Har man väl upptäckt Jason Statham så har man, då blir hans rollista snabbt lång. Crank-filmerna, där allt är snyggt, sexigt, actionspäckat och med en touch av humor, tillhör obligatorium att se som Statham-fan, liksom Transporter-triologin. Till saken hör att Statham genomför sina stunts och kör bilarna själv – vilket inte gör tjusningen mindre.

SuperBiz