Kassakor i filmbranschen
Tiderna förändras, det gäller allt, även filmens värld. Förr var det en högtid att gå på bio. Västvärldens stora familjenöje var att gå man ur huse för att besöka en biosalong.
Idag ligger världen öppen genom mobilen i näven. Genom ett par klick kan man se filmklassiker på sin mobila enhet eller streama nylanserad film till sin storbilds-TV. Det är precis som med allting annat att det förlorar sin fräschör. Människan är bortskämd och solkar därmed guldkanten på tillvaron och människan blir allt svårare att tillfredsställa. Filmindustrin är lukrativ och filmframgångar görs i en uppföljare, två, uppföljare och en enormt massa uppföljare så länge som konceptet ger klirr i kassan. Pirates of the Carribean tillhör en sån långkörare. En kassasuccé, en filmvärldens aldrig sinande kassako. Star Wars är en annan av dessa filmvärldens Moloch, den guldko som aldrig dör.
Vad är det då som skapar en kassasucce och utgör det vinnande konceptet för en långkörare inom film? Efter en analys visar det sig att vinnarreceptet är en brygd gjord av äventyr och fantasy. Vill man skapa en långkörare med tillsynes evigt liv är det äventyrsgenren som är vinnaren. Det är alltså filmer med fokus på barn och unga som är långkörarna. För filmproduktionen är detta naturligtvis positivt eftersom det innebär att man kan köra en favorit i repris för nästa barn- och ungdomsgeneration.
Star Wars första film Stjärnornas krig kom redan 1977 och den senaste uppföljaren släpptes 2017 vilket gör filmkonceptet till en följetong på 40 år. Runt dessa långkörare skapas hela industrier av leksaksförsäljning och spel. De nya generationerna av barn som fascineras av de gamla långkörarna tar aldrig slut och de nya generationerna lyssnar inte på tidigare generationers kritiska röster. Många är de som dömt ut den senaste uppföljaren men det är som med allt annat att, när man blir gammal, FÖR gammal, kommer man att konstatera; Det var bättre förr.